fredag den 12. juli 2013

Soundvenue-anmelder: Derfor gav jeg Rihanna 6 stjerner

For præcis én uge siden gik Rihanna på Orange Scene for at give et, mener Beefysauce, sejt og dejligt show. Vi var i himlen!
Efter koncerten fik Rihanna meget få stjerner af Thomas Treo fra Ekstra Bladet, mens Soundvenue gav pop-prinsessen hele seks stjerner.

Og dén anmeldelse skabte debat og delte vandene. Her er et par udpluk at et par kommentarer fra Soundvenues Facebook-site.


 NÅ men til sagen! Vi spurgte lige vores homie Palludan, hvorfor han gav Rihanna seks stjerner.


Du gav Rihanna seks stjerner. Hvorfor?
Kort fortalt: Hun fik publikum i fest-ekstase. Hun jonglerede rundt mellem mange musikalske genrer, men fik det alligevel koncerten til at virke som ét samlet hele. Hendes band spillede fremragende. Det er desuden forsimplet bare at afskrive Rihannas musik som “pop”, der ofte betegner en metervare. Der findes gode popsange og dårlige popsange, og man skal kun skimme Rihannas C.V. for at finde ud af, at hun har lavet mange af de gode. Tag en futuristisk hiphop-sang som “Umbrella”, der måske var det mest spillede hit i 2007, som har vundet et utal af priser og slået et utal af chart-rekorder.
Rolling Stone Magazine udnævnte sangen som den tredjebedste på deres top 100 liste over singler I 2007, og anmeldere har generelt har svært ved at genre-bestemme den.

Det er altså med rygsækken fuld af "kvalitets-pop", at hun indtager Dyrskuepladsen. Dertil hører, at hun indtog scenen i et kostume, som jeg vil vove at påstå, man ikke glemmer lige foreløbigt. Jeg beskrev det som "hvad Lawrence of Arabia ville gå i, hvis han skrev kontrakt med The Yankees". Der var flammekastere, dansere, slow-motion-videoer af motorcykler og sådan kunne man blive ved. Man blev altså både visuelt og musikalsk stimuleret.

Var der noget, der var afgørende for, at den sidste stjerne blev givet?
Jeg mener, at hendes evne til at skabe en fest var afgørende. Hvis du spiller en pop-koncert, er det alfa og omega, at publikum er med dig. Derfra hvor jeg stod, der lignede det, at hele Dyskuepladsen gik bananas.

Der har været mange (vrede) reaktioner på anmeldelsen efterfølgende. Har du været enig i nogle af dem? 
Man kan godt diskutere, om der var for meget playback til koncerten. Det var jo ret åbenlyst, at hun benyttede det, men det var også forventeligt. Til gengæld var der passager, hvor hun sang alene, og viste, at hun kunne synge, så det tæller ikke ned i min anmeldelse. Folk har sagt, at de begyndte at kede sig under koncerten og stoppede med at danse. Det giver absolut ingen mening for mig. Jeg stod lidt tilbage i midten - mellem de to store højtalere - og derfra så det ud til, at alle bouncede rundt som lykkelige 'Tigerdyr'. Hvis det er rigtigt, at folk ikke havde en fest, så falder mit præmis for anmeldelsen jo lidt til jorden, og så kan jeg godt forstå at nogle af sure. Men så må de bare læse en anden anmeldelse. Længere er den ikke.

Det eneste, jeg kan se som et minus ved den koncert (fra hvor jeg stod), er ikke noget, som nogle af dem, der har brokket sig har nævnt. De har oftest kommet med det lidt banale "playback-argument". Jeg synes til gengæld, at hun manglede en smule autencitet. Hun fremstod en smule over-koreograferet og "plastisk". Hendes taler mellem sangene til publikum virkede også lidt teatralske, og man manglede måske at mærke mennesket bag de mange hits. Men igen. Hun er en pop-diva. Ikke Trent Reznor eller Thom Yorke, så jeg hører hendes koncert på lidt andre præmisser. Jeg valgte altså i dette tilfælde at lade festen og musikken overstråle dette faktum. Det kunne have talt en stjerne ned under andre omstændigheder.

Står du stadig ved dit seks-tal - og hvorfor?
Ja. Jeg står ved mit seks-tal, og jeg har også mødt mange, der er enige med mig. Jeg kan jo kun forholde mig til den oplevelse, jeg selv har haft fra der, hvor jeg stod. Hvis jeg gør andet, så skal jeg bare stoppe med at anmelde. Set i bagspejlet kan man tænke, om man skulle have gået en stjerne ned, når nu der er så mange, der er skuffede, men igen: Anmelderens rolle er jo heller ikke altid at ramme, hvad den gennemsnitlige festival-gænger føler. Der er nok også nogle, der er blevet sure, fordi en "pop-stjerne" får seks stjerner til en (traditionelt set) "rock-festival". Men jeg er heldigvis hævet over den slags genre-snobberi. Jeg ser på oplevelser og har et større perspektiv.

Jeg bør desuden nævne, at min anmeldelse er strippet for politik. Jeg vil ikke gøre mig til herre over, hvorvidt Rihanna er pengene, som Roskilde Festival har betalt, værd. Mange kan selvfølgelig, og med rette, blive bekymrede over, om poppen stjæler for mange penge fra indie-acts, men det har ikke talt hverken op eller ned i min anmeldelse. Desuden: Hvis du læser nogle af de andre anmeldere, der har givet fire stjerner, så lyder det til tider som om, de gerne ville have givet en stjerne mere. Altså: Teksten er for positiv til et firtal. Men lad nu det ligge... Jeg har svært ved at se det super kontroversielle i min anmeldelse, hvis jeg skal være ærlig.

Vi bliver også lidt nødt til at spørge, hvad du ville have givet Kendrick Lamar, hvis du var der? Jeg havde en god koncert. Dansede røven ud af mine skinny jeans og sang "Bitch don't kill my vibe". Gik ud af teltet badet i sved. Men jeg stod lidt for langt tilbage på Arena-scenen og var lidt for ufokuseret til at give en kvalificeret bedømmelse. Han får et firtal med pil op herfra.

TAK til Palludan for at svare godt på vores spørgsmål!

Hvad synes du? Er du enig eller uenig? - Læg en kommentar!

1 kommentar: